Ökat tryck på SJ angående nattågstrafik till Paris

Gare de Lyon. Foto: real jansen unsplash

Efter framgången med nattågslinjer till Tyskland finns nu en stark efterfrågan på liknande hållbara resemöjligheter i Europa. En namninsamling som initierats av Klimatgranskaren har på kort tid samlat tusentals underskrifter för införandet av nattågslinjer till Paris, skriver dagstidningen ETC.

Namninsamlingen har samlats in för att uppmana SJ att öppna en nattågslinje mellan Malmö och Paris. Enligt Sven Elander från Klimatgranskaren är efterfrågan på hållbara resealternativ stark och linjen till Berlin har redan visat sig vara en framgång. Han menar att det är naturligt att titta på andra sträckor för att möta den ökade efterfrågan, rapporterar ETC.

Under de senaste åren har nattågsresandet blivit allt mer populärt, särskilt sedan det österrikiska tågbolaget ÖBB återuppbyggde den nattliga trafiken mellan europeiska storstäder från och med 2016. I Sverige är det dock endast möjligt att resa med nattåg till Tyskland. Därför har Klimatgranskaren startat denna namninsamling för att uppmuntra SJ att utöka sina nattågslinjer till fler europeiska destinationer, enligt dagstidningen.

ETC skriver att Dan Olofsson, strateg på SJ, stöder tanken på att utöka nattågslinjer men påpekar att det för närvarande finns hinder för att genomföra detta. Han framhåller att det inte är möjligt för staten att subventionera nattåg utanför Sverige, och en linje till Paris skulle inte vara kommersiellt lönsam. Dessutom finns det kapacitetsproblem på spåren och bristande infrastruktur, vilket gör det svårt att genomföra en utökning av nattågslinjer till Paris eller andra europeiska destinationer.

Trots dessa hinder är det tydligt att det finns en växande efterfrågan på hållbara resealternativ som nattåg inom Europa. För att möta denna efterfrågan krävs det inte bara politisk vilja utan även investeringar i infrastrukturen och samarbete mellan länderna för att skapa bättre förutsättningar för internationell tågtrafik. Med tanke på den pågående klimatkrisen och behovet av att minska utsläppen från transportsektorn är utökade nattågslinjer inom Europa en viktig del av lösningen.

Källa: ETC