Trafikverket väljer Rejlers för järnvägsplan med faunabro i Skåne

Tjörnarps station mot syd. Foto: Johannes Scherman/Wikimedia Commons

Trafikverket har valt konsultföretaget Rejlers för att utveckla en omfattande järnvägsplan längs Södra stambanan mellan Sösdala och Tjörnarp i Skåne.

Uppdraget inkluderar konstruktion av en faunabro och nya viltstängsel för att förbättra djurens rörlighet och minska viltolyckorna.

Konsultföretaget kommer att ansvara för att ta fram en komplett järnvägsplan inklusive alla nödvändiga tillstånd och anmälningar. Uppdraget omfattar utveckling av minst tre olika förslag på faunapassager, som ska vara klara senast 2026. Projektet involverar ett brett spektrum av specialister inom järnväg, infrastruktur, miljö och fauna.

Enligt Trafikverkets utredningar utgör sträckan mellan Sösdala och Tjörnarp en betydande barriär för större djur såsom älgar och hjortar. Flera identifierade viltstråk påverkas negativt av järnvägens närvaro. Syftet med planen är att förbättra djurens rörlighet och minska infrastrukturens påverkan som barriär i landskapet.

Projektet omfattar höga krav från Trafikverkets sida, vilket inkluderar byggandet av faunapassager och viltstängsel samt genomförande av klimatkalkyler, bedömningar av miljö- och kulturmiljö, hållbar hantering av materialmassor samt användning av miljövänliga betongmaterial. 

b
Tjörnarps station mot norr. Foto: Johannes Scherman/Wikimedia Commons