Samråd gällande ny infrastruktur och tågstation i Gävle

Samrådet hölls i Stora Sätraskolans lokal och handlade i huvudsak om den framtida tågstationen Gävle Västra Foto: Trafikverket

Intresserade och berörda parter samlades nyligen i Stora Sätraskolans lokal för att delta i Gävle kommuns samråd angående det planerade nya stationsläget Gävle Västra. Det är ett projekt som har stor betydelse för Gävles framtida kollektivtrafik och infrastruktur.

Framtidens Tågstation

Gävle Västra är tänkt att byggas strax norr om Gävle sjukhus och förväntas bli en central knutpunkt för järnvägstrafik i regionen. Detaljplanen för detta projekt utgör grundstommen för hur den nya järnvägen och stationsområdet ska utformas. Enligt tidiga prognoser beräknas stationen att hantera cirka 10 000 resenärer per dygn, vilket ligger nära antalet resenärer vid Gävle centralstation, som idag har omkring 12 000 besökare dagligen.

Engagemang och Frågor

Under kvällen deltog Charlie Rost och Ragnhild Brändeskär från Trafikverket för att besvara frågor och diskutera projektets påverkan. Det framkom att de flesta frågor kretsade kring buller och hur man avser att hantera detta i samband med byggnationen och den framtida tågtrafiken.

Charlie Rost, projektledare för Gävle C–Tolvforsskogen, uttryckte sin tillfredsställelse med kvällens samråd: – "Det blev en bra kväll för oss där vi fick möjlighet att samverka med kommunen i viktiga frågor."

Kommande Steg

Trafikverkets järnvägsplan var ute på samråd sommaren 2023 och planeras nu att ställas ut för granskning vid årsskiftet 2025. Vid det tillfället kommer allmänheten att ha en sista chans att påverka den slutliga utformningen av spårområdet.

Detaljplanens samråd pågår fram till den 30 augusti och inkluderar inte bara anslutningar för kollektivtrafik och cykel utan också planering för ett parkeringshus med kapacitet för 240 bilar.

Den nya tågstationen Gävle Västra förväntas bli ett betydande tillskott till Gävles infrastrukturella utveckling och ett steg mot en mer effektiv och tillgänglig kollektivtrafik.

Källa: Trafikverket