Ny metod ska hindra tågolyckor med vilt

Resultaten från de genomförda testerna är lovande och kan påverka utvecklingen av framtida varningssystem för vilt. Foto: Melvin/Unsplash

Tidningen Mariestads-Tidningen rapporterar att det i Trollhättan pågår ett forskningsprojekt som syftar till att minska olyckor orsakade av vilt som korsar tågspår. Tre nya typer av varningssystem testas för att förhindra att djur vistas på rälsen.

Projektet fokuserar på att utveckla nya lösningar för att avskräcka vilt från att närma sig tågspåren. Forskarna har experimenterat med olika ljudkällor, inklusive människoröster, pysljud och gitarrsolon, för att se vilket som har störst effekt på djuren. Enligt rapporter från TTELA har det visat sig att ljud av människoröster och pysljud är de mest effektiva, enligt Mariestads-Tidningen.

Genom kamerainspelningar från så kallade pratande faunapassager har forskarna kunnat observera djurens beteende. När varningssystemen aktiveras, lämnar djuren oftast rälsen innan tåget anländer. Varningssystemen aktiveras flera gånger i veckan för att uppnå bästa resultat.

Utmaningar för lokförare

Mattias Olsson, en av forskarna bakom projektet, betonar vikten av att använda dessa varningssystem. Enligt Olsson är det inte tillräckligt att enbart varna lokförare om djur på spåret. Lokförare har en begränsad stoppsträcka på cirka en kilometer, vilket inte alltid räcker till om ett vilt djur plötsligt befinner sig på spåret. Därför är det viktigt att vidta åtgärder för att förhindra att djur når rälsen i första hand.

Det pågående projektet i Trollhättan syftar till att förbättra säkerheten i tågtrafiken genom att effektivt avskräcka vilt från att komma i kontakt med tågspår. Resultaten från de tester som genomförts hittills visar lovande resultat och kan komma att påverka hur framtida varningssystem för vilt utvecklas.

Källa: Mariestads-Tidningen