Första etappen på Pitebanan klar

Spårbyteståg och ballastreningsmaskin kör just nu på Skelleftebanan. Foto: Trafikverket

Den första etappen av Trafikverkets förbättringsarbete på Pitebanan är nu slutförd. Endast mindre uppgifter återstår och arbetet med etapp 2 har nu påbörjats. För närvarande är spårbyteståg och ballastreningsmaskiner i gång på Skelleftebanan.

Järnvägen mellan Piteå och Älvsbyn samt mellan Skellefteå och Bastuträsk har varit i dåligt skick, vilket har lett till att Trafikverket byter ut spåren på vissa delar. Träslipers ersätts med betongslipers och ny räls läggs, samt ballasten (krossad sten) renas ängs hela sträckan. Nu är de stora arbetsmomenten på Pitebanan klara och kvarvarande arbete består av mindre åtgärder, såsom dikesåtgärder, justering av plankorsningar och städning av upplagsytor.

Skelleftebanan För närvarande är spårbyteståg och ballastreningsmaskiner i arbete på Skelleftebanan. i augusti påbörjades förberedande arbeten vid Bastuträsk driftplats för att åtgärda sidospåren.

Trafikverket har delat in spårbytet i två etapper. I första etappen, under 2022, har de utfört spårbyte längs Innatill och Arnemark samt mellan Gråberg och Myckle. Andra etappen genomförs under 2024 då spår byts längs resterande sträckor. 

Tidplan:

  • Efterarbeten Piteåbanan Augusti 2024
  • Spårbyte Skellefteåbanan Mitten av juli 2024–Mitten av augusti 2024
  • Ballastrening Skellefteåbanan Början av augusti 2024–Början av september 2024
  • Efterarbeten Skellefteåbanan September–Oktober 2024

Källa: Trafikverket