Fler väljer tåget – VR fjärrtrafik växer i popularitet

Under de första sju månaderna av 2024 ökade antalet resenärer med två procent jämfört med föregående år. Foto: VR, kredit. Kuva

VR:s fjärrtrafik i Finland fortsätter att växa i popularitet. Under perioden januari till juli 2024 genomfördes 8,8 miljoner tågresor, vilket är en ökning med två procent jämfört med samma period förra året. Den genomsnittliga beläggningsgraden för fjärrtågen var 47 procent, vilket indikerar gott om plats utanför rusningstid och helger.

Allt fler väljer tåget för fritidsresor, men även arbetsresor har ökat i popularitet. I juli genomfördes cirka 1,3 miljoner tågresor, vilket är cirka fyra procent färre än under samma period förra året. Minskningen beror på Trafikverkets banarbeten på kustbanan som orsakade ett avbrott på över fem veckor för tågresor mot Åbo. På alla andra sträckor ökade antalet resor något.

Ökad popularitet för fritidsresor och arbetsresor

- Genomsnittlig beläggning för fjärrtågens sittplatser under januari till juli var 47 procent, vilket innebär att det finns gott om plats utanför rusningstid och helger. Det finns fortfarande platser kvar på höstens nattåg och under höstlovet kan man enkelt ta tåget till norr för att njuta av höstens färgprakt. Man kan till exempel resa direkt till Rovaniemi eller Kemijärvi, som har bra förbindelser till nationalparker, säger Elisa Markula, VR:s vd.

Kunder nöjda med stationstjänster och information

Stationstjänster och information under resan fick beröm i kundundersökningen efter resan. NPS (Net Promoter Score) för juli var 49, jämfört med 46 under samma period förra året. Beläggningen för fjärrtågens sittplatser var 53 procent, vilket är samma som under motsvarande period förra året.

Ökad volym för VR Transpoint

VR Transpoints järnvägstransporter hade en volym på cirka 2,3 miljoner ton i juli, vilket är 29 procent mer än förra året. Under perioden januari till juli 2024 transporterades cirka 13,9 miljoner ton gods på järnväg, vilket är cirka fem procent mindre än förra året. I början av året påverkades volymerna av politiska arbetskonflikter och svåra vinterförhållanden. Den återhämtade efterfrågan inom skogsindustrin har dock påverkat järnvägstransporterna positivt.

Banarbeten och hastighetsbegränsningar orsakar förseningar

Punktlighet är en central faktor för resenärernas nöjdhet. På sommaren förekommer många hastighetsbegränsningar på grund av banarbeten. Dessa orsakar förseningar som kan påverka anslutningar. I juli var punktligheten för fjärrtågen 85 procent, mätt med en fem minuters noggrannhet. Hälften av förseningarna (50 procent) berodde på banrelaterade orsaker, såsom hastighetsbegränsningar eller växel- och elfel. Trafikverket ansvarar för banans underhåll. Ungefär en femtedel (22 procent) av förseningarna orsakades av VR och resten (28 procent) av andra orsaker, såsom skadegörelse.

Hög punktlighet för närtrafiken

I VR:s närtrafik var punktligheten i juli 97 procent. Av förseningarna orsakades 39 procent av banrelaterade orsaker, 47 procent av andra orsaker och 14 procent av VR.

VR:s ägarstruktur och aktuella projekt

VR Group, som är Finlands statliga järnvägsbolag, har en varierad ägarstruktur där den finska staten är majoritetsägare. Företaget bedriver både person- och godstrafik, och strävar efter att erbjuda hållbara och effektiva transportlösningar.

VR investerar kontinuerligt i modernisering av sin tågflotta och infrastruktur. Företaget har nyligen lanserat nya tågmodeller och förbättrade digitala tjänster för att göra resandet smidigare för kunderna. Ett fokusområde är att förbättra tillgängligheten och bekvämligheten för alla resenärer, inklusive personer med funktionsnedsättning.

Källa: VR

 

 

 

 

4o