SJ avvecklar nattåg från Göteborg – Nytt fokus på Stockholm-Luleå/Narvik

Trafikverkets förslag gällande smalare nattåg i norr fick bakläxa. Foto: marissa belettiunsplash

Enligt SVT Nyheter Västernorrland har SJ fattat beslut om att avveckla nattågstrafiken mellan Göteborg och Umeå samt mellan Göteborg och Duved i Åre kommun. Samtidigt tar SJ över nattågstrafiken på sträckan Stockholm-Luleå/Narvik, vilket kommer att påverka resenärer från västkusten.

Beslutet grundas på att linjerna mellan Göteborg och Umeå och Göteborg och Duved inte längre är lönsamma. SJ har konstaterat att passagerarantalet inte är tillräckligt högt för att motivera fortsatt trafik på dessa sträckor, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

Samtidigt finns ett nytt beslut om att SJ tar över nattågstrafiken på sträckan mellan Stockholm och Luleå/Narvik. Detta medför att resenärer från västkusten som vill resa norrut nu måste byta tåg i Stockholm, då direkttågen från Göteborg upphör.

SJ har försökt fortsätta driva trafiken från västkusten kommersiellt, men enligt SJ:s Lina Edström har det inte varit tillräckligt lönsamt. Edström förklarar för SVT Nyheter Västernorrland att företaget hade behövt statliga bidrag för att fortsätta driften, men eftersom dessa uteblivit har man tvingats ta bort trafiken från Göteborg.

SJ vädjar om statligt stöd

SJ får statligt stöd för nattågstrafiken mellan Stockholm och norra Sverige genom en upphandling, men samma stöd saknas för sträckan från Göteborg. Edström uttrycker en förhoppning om att Trafikverket och regeringen ska överväga att upphandla även denna sträcka.

"Vi har gjort vad vi kan, nu är det upp till politikerna att ta nästa steg," säger hon till SVT Nyheter Västernorrland.

Frågan var aktuell redan 2020, men då valde SJ att fortsätta trafiken utan statligt stöd. Nu är det tydligt att det ekonomiska läget inte tillåter det längre, och SJ hoppas på en ny granskning från politiskt håll.