Vänersborgs tågstation byggs om

Den första fasen startar i höst och förväntas vara klar våren 2026, med byggstart planerad till 2027. Foto: Stina Wickenberg

Trafikverket har valt Rejlers för att leda ett stort ombyggnadsprojekt av Vänersborgs Centralstation. Projektet beräknas påbörjas i höst och omfattar uppgradering av spårsystemet och byggande av nya plattformar.

Vänersborgs Centralstation står inför en omfattande ombyggnad för att öka kapaciteten och förbättra säkerheten. På uppdrag av Trafikverket ska Rejlers genomföra projektet, som syftar till att anpassa stationen för framtidens trafikbehov. Ombyggnationen kommer att möjliggöra samtidiga tågavgångar från tre spår och inkluderar en ny design av spårsystemet samt byggandet av nya plattformar.

För att säkerställa att den nya infrastrukturen uppfyller moderna krav kommer Rejlers att utföra inmätningar, genomföra geotekniska undersökningar och miljösäkra projektet. Företaget ansvarar även för att ta fram designen och förbereda underlag för Trafikverkets upphandling av byggentreprenaden.

Projektets första fas startar i höst och förväntas vara avslutad våren 2026, medan byggstarten är planerad till 2027. Under hela byggfasen kommer arbetet att övervakas för att säkerställa att det genomförs enligt plan och att miljöpåverkan minimeras. 

– Detta projekt är ett viktigt steg i utvecklingen av Vänersborgs infrastruktur och vi ser fram emot att bidra till att skapa en mer effektiv, säker och tillgänglig centralstation för alla resenärer, säger Anel Bajramovic, Affärsområdeschef Järnväg.