Olyckan på Angeredsbanan - Kommunal anmäler Göteborgs spårvägar

Kommunal anser att Göteborgs spårvägar felaktigt skyller på föraren. Foto: philip waern/unsplash

En allvarlig olycka inträffade i slutet av februari när en spårvagn på Angeredsbanan stannade mellan hållplatserna Hjällbo och Gamlestan i Göteborg. Den stillastående vagnen blev påkörd bakifrån av en annan spårvagn, vilket ledde till att sex personer, inklusive den drabbade föraren, behövde föras till sjukhus, rapporterar fackförbundet Kommunal.

I början av augusti presenterade en utredning av Kommunal en detaljerad rekonstruktion av olyckan. Utredningen visade att föraren av den påkörande spårvagnen borde ha kunnat se den stillastående vagnen på 200 meters avstånd. Trots detta har för mycket fokus legat på den enskilda förarens ansvar, enligt Per-Åke Karlsson, Kommunals huvudskyddsombud på Göteborgs spårvägar.

Per-Åke Karlsson kritiserar nu bristen på fokus på de bakomliggande strukturella problemen och har därför lämnat in två 6:6a-anmälningar mot arbetsgivaren och operatören Göteborgs spårvägar samt dess ägare Stadsmiljöförvaltningen i Göteborg. Om inga förbättringar sker avser han att vidarebefordra ärendet till Arbetsmiljöverket.