Alstoms depå i Västerås uppgraderas och byggs ut

Alstoms nya depå för tågunderhåll. Foto: Alstom

Alstom har genomfört en betydande stor utökning och modernisering av sin tågdepå i Västerås. Satsningen sker inom ramen för ett tioårigt underhållsavtal med VR Sverige, som ansvarar för Tåg i Bergslagen.

Som en del av avtalet omfattas underhållet av Tåg i Bergslagens trettio tåg, där arbetet kommer att utföras både i Västerås och Gävle. Den nya anläggningen har fått en tillbyggnad på 1500 kvadratmeter och en ny målningshall på 750 kvadratmeter har byggts. Den uppgraderade depån är anpassad för att hantera olika typer av järnvägsfordon.

Projektet är ett samarbete mellan Alstom, VR Sverige och Tåg i Bergslagen. Med denna investering förstärker Alstom sin närvaro i Västerås och skapar förutsättningar för effektivt underhåll av fordonsflottan.
 

b
På bilden syns Maria Signal Martebo, VD Alstom Sverige, Maja Rapp, VD Tåg i Bergslagen, Haris Habul, direktör Division Tåg på VR Sverige, och Staffan Jansson, Kommunalråd i Västerås. Foto: Alstom

“Detta är ett gemensamt åtagande för att fullt ut dra nytta av Alstoms expertis inom underhåll. Ett väl fungerande underhåll är avgörande för att hålla tågen i trafik”, säger Haris Habul, direktör Division Tåg på VR Sverige.

”Förutom underhållsdepån, är Västerås redan Alstoms Test & Technology Centre, där framtidens mobilitetslösningar utvecklas i samarbete med lokala universitet och företag. Västerås håller snabbt på att bli ett nav för järnvägs- och infrastrukturlösningar, inte bara i Sverige utan även globalt,” säger Maria Signal Martebo, vd Alstom Sverige.

b
Förutom utbyggnaden av tågverkstaden med 1500 kvadratmeter har även en målningshall på 750 kvadratmeter för järnvägsfordon byggts. Foto: Alstom