Intensivutbildning ska motverka bristen på signaltekniker

Utbildningen av signaltekniker startar i gång efter årsskiftet 2025. Foto: Professionals Nord

Sverige står inför en allvarlig brist på kvalificerade signaltekniker, ett problem som påverkar säkerheten och effektiviteten i viktiga järnvägsprojekt. För att motverka denna brist inleder Professionals Nord ett samarbete med Strukton Rail, FlexiRail och Infrakraft. Tillsammans ska de rekrytera och intensivutbilda framtida signaltekniker under en 12 veckor lång period.

Enligt en rapport från SBUF, "Kompetensanalys järnväg i Sverige till 2025", är bristen på signaltekniker akut och kan påverka både driftsäkerheten och kapaciteten för framtida järnvägsprojekt. Rapporten betonar behovet av att snabbt intensifiera utbildningsinsatser och förbättra rekryteringsstrategier inom sektorn. För att hantera detta problem har Professionals Nord, i samarbete med Strukton Rail, FlexiRail och Infrakraft, utvecklat ett intensivutbildningsprogram. Programmet syftar till att snabbt förbereda deltagarna för yrkesrollen och locka talanger från andra branscher.

Utbildningen bygger på metoden Accelerated Learning, som kombinerar kortare teoretiska delar med praktiska moment. Programmet är utformat för att snabbt ge deltagarna den kunskap och erfarenhet som krävs för att börja arbeta som signaltekniker. Vid utbildningens slut garanteras en anställning i rollen som signaltekniker.

– Med vårt Accelerated Learning-program fokuserar vi på att snabbt förse individer med de färdigheter som krävs för att bli framgångsrika signaltekniker. Vi ser bortom traditionella kvalifikationer och satsar på personens potential och motivation. Ett initiativ där vi både hjälper individer till meningsfulla karriärer samtidigt som vi stödjer våra partnerbolag och branschen med viktig kompetens, säger Hanna Maisey, Affärsområdeschef Accelerated Learning Professionals Nord