InnoTrans 2024: Ny teknik och innovationer inom vägbunden kollektivtrafik i fokus

Bild tagen på 2022-års upplaga av Innotrans bussutställing. Foto: Innotrans 2022

Den internationella transportmässan InnoTrans 2024 i Berlin bjuder, förutom rullande materiel, även på en bred presentation av den senaste generationens bussar, laddinfrastruktur och innovativa dörrsystem. Den 26 september kommer framtidens vägbaserade kollektivtrafik att stå i centrum under mässans två forum, där besökare får en inblick i hur branschen kan utvecklas framöver.

InnoTrans är en av världens största mässor för transportteknik, och i år inkluderar evenemanget en omfattande Bussutställning. Besökare har möjlighet att uppleva de senaste modellerna av elbussar från ledande internationella tillverkare och få en inblick i den teknik som driver utvecklingen framåt inom kollektivtrafik. Utställningen inkluderar en 500 meter lång demobana där besökare kan se bussarna i drift.

Bussutställning i Berlin: Ny teknik och hållbara lösningar

Bland de tio utställarna finns både nya aktörer som ARTHUR BUS GmbH och etablerade företag som holländska Ebusco. För första gången deltar också den kinesiska biltillverkaren BYD samt den ungerska busstillverkaren Ikarus.

Nya och innovativa bussmodeller på plats

  • ARTHUR BUS GmbH presenterar sin ARTHUR ZERO, en bränslecellbuss för stadstrafik som utmärker sig med låg bränsleförbrukning och utökad räckvidd. Företaget, som grundades 2021, har förbättrat förar- och passagerarkomforten samt bränsleeffektiviteten i denna uppdaterade version av bussen.

  • BYD, Kinas största biltillverkare, gör sin debut på InnoTrans med tre elbussar: BYD B12, B13 och B18. Med en imponerande räckvidd på upp till 600 kilometer och snabb laddning är dessa bussar designade för att hantera höga trafikvolymer. BYD har redan levererat över 81 000 elbussar globalt, varav 5 100 finns i Europa.

  • Ebusco BV från Nederländerna visar sin Ebusco 3.0, en ren elbuss med en kaross i kompositmaterial som gör den till den lättaste i sin klass. Med en räckvidd på upp till 700 kilometer och en livslängd på upp till 25 år representerar denna modell en betydande investering för framtidens hållbara kollektivtrafik.

  • Ikarus, en ungersk tillverkare med över 125 års erfarenhet, är också på plats för första gången och visar två elbussar: Ikarus 120e och Ikarus midi bus. Dessa modeller är ett led i företagets vision om nollutsläpp i kollektivtrafiken.

Framtidens kollektivtrafik i fokus

Den 26 september kommer framtidens kollektivtrafik att diskuteras på InnoTrans Convention genom två forum: det Internationella Bussforumet och Kollektivtrafikforumet. Dessa forum erbjuder en plattform för att diskutera strategier, finansiering och personalbehov för framtidens offentliga transportlösningar.

  • Internationella Bussforumet (26 september, 14.00–16.00) kommer att fokusera på framtidens vägkarta för kollektivtrafik, inklusive strategi, riktmärken och implementering.

  • Kollektivtrafikforumet (26 september, 10.00–13.00) tar upp viktiga frågor som finansiering, nätverkande och personal, vilka är avgörande för framtidens kollektivtrafik.

Mångfald av produkter och innovationer

Förutom de nya bussmodellerna visar utställningen också upp en mängd andra produkter och innovationer inom bussystem. Bland annat kommer Mont-Ele Srl att presentera sitt laddningssystem för elbussar, medan Ventura Systems demonstrerar sina senaste dörrsystem som kombinerar säkerhet och komfort. Det finns även en rad andra spännande produkter och lösningar att upptäcka på mässan, som representerar företag från hela världen.

Sammanfattning

InnoTrans 2024 ger en unik inblick i den senaste tekniken och innovationerna inom kollektivtrafik. Med fokus på hållbarhet och effektivitet visar mässan hur elbussar och andra tekniska lösningar kan bidra till att forma framtidens kollektivtrafik. För de som är intresserade av transportsektorn är detta ett evenemang som inte får missas.

Källa: Berlinmässan/Innotrans