MTRX byter namn till VR

Premiärtur för det första gröna VR-tåget Foto: VR MTRX

MTRX, det svenska snabbtågsbolaget, byter namn till VR. Det första tåget med det nya namnet och i grön färg har nu avgått från Stockholms centralstation till Göteborg. Förändringen är ett resultat av att den finska statliga tågoperatören VR förvärvade MTRX tidigare i år.

Enligt en undersökning från analysföretaget Nepa är tågresande mer uppskattat i Finland än i Sverige. VR hoppas kunna ändra denna trend genom sitt nya grepp på den svenska marknaden.

En ny webbplats för biljettköp och trafikinformation har också lanserats. Samtliga tåg kommer att få sin gröna färg under hösten.
Trafiken mellan Göteborg och Stockholm fortsätter i samma omfattning som tidigare med 126 avgångar per vecka.

– Som VR kommer vi att fortsätta växa på sträckan Stockholm-Göteborg, säger Filip Thunell, vd för VR Snabbtåg Sverige. Resenärerna kommer att känna igen allt som vi är kända för, såsom vår goda service och höga punktlighet. Det nya är att vi heter VR, att våra tåg kommer att vara gröna samt att vi kommer att använda oss av VR:s långa erfarenhet för att ytterligare utveckla upplevelserna för resenärerna.

Som ett steg i sin nordiska expansion slutförde den finländska trafikoperatören sitt förvärv av snabbtåget MTRX i maj i år. Sedan dess har förändringsarbetet pågått och idag byter MTRX namn till VR.

– Vi behåller allt som gjort MTRX till tågresenärernas favorit åtta år i rad tack vare alla engagerade MTRX-medarbetare, säger Elisa Markula, vd för VR Group.

– Samtidigt ska vi fortsätta att utveckla tågresandet i Sverige. Våra mätningar visar att svenskar är mer negativt inställda till tågresande i allmänhet än i Finland, och att de svenska resenärernas bild av tågresor påverkas av höga priser, inställda tåg och förseningar. Den här negativa upplevelsen tror vi att vi kan förbättra och skapa en mer positiv attityd till tåg.

MTRX har tidigare haft den högsta kundnöjdheten bland svenska tågresenärer och ett gott rykte i Finland. Den finska tågoperatörens förvärv och namnbyte är en del av en större nordisk expansion och strategisk satsning på den svenska marknaden för kommersiell fjärrtågstrafik. De har även nyligen etablerat sig i upphandlad kollektivtrafik i Sverige och kommer bland annat att driva trafiken för Norrtåg AB.