Modernisering av österrikiska Pannonienbanan förbättrar reskomforten för passagerare

Fyra stationer längs denna sträcka moderniseras. Foto: ÖBB

Österrikes statliga järnvägsbolag ÖBB är på väg att slutföra moderniseringsarbeten på Pannonienbanan, en viktig 40 kilometer lång järnvägssträcka i landet. Arbetet syftar till att förbättra passagerarnas komfort och tillgänglighet på sträckan, som binder samman viktiga orter i regionen.

Innan november 2024 når sitt slut kommer fyra viktiga stationer – Schützen am Gebirge, Donnerskirchen, Breitenbrunn och Winden am See – att ha genomgått en omfattande uppgradering. Dessa stationer kommer att utrustas med förbättrad infrastruktur och nya faciliteter, som ska höja kvaliteten och komforten för de resande.

Bland de åtgärder som genomförs ingår:

  • Förnyelse av plattformar: Kantplattformarna kommer att renoveras helt för att inkludera barriärfritt tillträde, samt ett ledningssystem för synskadade.
  • Byggnation av tekniska utrymmen och plattformsöverbyggnader: Dessa tillägg kommer att stödja stationernas drift och underhåll.
  • Förbättrade bekvämligheter: Nya bänkar, papperskorgar och förbättrad skyltning kommer att installeras för att öka bekvämligheten för passagerarna.
  • Belysning och ljudsystem: Plattformens belysning och högtalarsystem kommer att förnyas för att förbättra säkerheten och kommunikationen.

Utökade parkerings- och cykelmöjligheter

Som en del av projektet kommer även parkerings- och cykelanläggningar vid stationerna Donnerskirchen och Breitenbrunn att utökas för att bättre tillgodose resenärernas behov.

Byggarbeten och tidsplan

Byggarbetena påbörjades den 2 september 2024 vid stationerna Donnerskirchen, Breitenbrunn och Winden am See, medan arbetet vid Schützen am Gebirge startade den 30 september. Samtliga arbeten beräknas vara slutförda den 29 november 2024.

Parallellt med uppgraderingen av stationerna kommer spårunderhåll att utföras mellan Schützen am Gebirge och Breitenbrunn, där spåröverbyggnader kommer att förnyas. Ballastbädden på sträckan mellan Schützen och Winden kommer också att packas, vilket kräver tillfälliga stängningar av vissa järnvägskorsningar.

Investeringar för framtiden

Moderniseringsåtgärderna på Pannonienbanan representerar en gemensam investering på cirka 4 miljoner euro. Projektet finansieras av Österrikes statliga järnvägar (ÖBB), delstaten Burgenland och lokala kommuner.

Källa: Rail News