Blir Hallsberg utbildningsnavet för framtidens järnvägsbyggare?

Boten på järnvägens kompetensbrist kan hamna i Hallsberg. Foto: bales photography/unsplash

Hallsberg siktar på att bli ett centralt nav för utbildning inom järnvägssektorn, enligt nyhetssajten Sydnärkenytt. Det svenska järnvägsnätet i akut behov av både upprustning och utbyggnad samtidigt som tågtrafiken ökar. För att möta denna efterfrågan på arbetskraft och kompetens, planeras nu ett ambitiöst projekt i Hallsberg.

Projektet, känt som Railcenter Hallsberg, är en treårig satsning som syftar till att attrahera företag och potentiellt även Trafikverket för att erbjuda utbildning och träning inom järnvägsområdet i kommunen. Magnus Larsson, näringslivschef i Hallsberg, säger till Sydnärkenytt att kommunen redan har en lång tradition inom järnvägssektorn och betonar vikten av den stora utbyggnaden av godsstråket i Bergslagen, som kommer att skapa mellan 150 och 350 nya arbetsplatser under flera år.

Enligt Larsson är det en brist på kvalificerade yrkespersoner som hotar att försena stora projekt. Det handlar om signaltekniker, bantekniker, eltekniker och ingenjörer som är specialiserade på järnväg, samt tekniker för underhåll av lok och vagnar. För att adressera denna brist genomfördes en förstudie och man beslöt att etablera ett utbildningscenter i Hallsberg, skriver Sydnärkenytt.

Målet är inte att kommunen själv ska driva utbildningar eller bygga träningsanläggningar. Istället fokuserar projektet på att skapa möjligheter för företag och eventuellt Trafikverket att använda Hallsberg som utbildningsplattform. Genom att samarbeta med redan etablerade järnvägsaktörer, såsom Train Alliance och Siemens, hoppas man kunna dra nytta av modern teknik och utrustning. Magnus Larsson framhäver att en sådan samarbetsmodell är både kostnadseffektiv och aktuell i jämförelse med traditionella träningsanläggningar, skriver den lokala nyhetssajten.

Enligt Sydnärkenytt har projektet hittills fått stöd från Kumla kommun, Region Örebro län och flera lokala företag och har en total budget på tio miljoner kronor, där Hallsberg står för tre miljoner och övriga medfinansiärer bidrar med resten. Dino Keljalic, med erfarenhet från infrastruktur och kompetensförsörjning, har utsetts till projektledare. Enligt Keljalic kommer projektet att erbjuda ett brett utbud av utbildningar, från yrkeshögskola till högskoleutbildningar, för att möta branschens behov.