Tyréns tar fram planer för ny järnväg genom Piteå

Tyréns projekterar Norrbotniabanan genom centrala Piteå. Foto: Trafikverket

Trafikverket har anlitat Tyréns för att ta fram en komplett järnvägsanläggning för Norrbotniabanan genom centrala Piteå. Uppdraget omfattar linjestudier, järnvägsplan, miljökonsekvensbeskrivning och bygghandling för sträckan, som berör cirka åtta kilometer av stadens befintliga infrastruktur.

Centrala Piteå står inför omfattande infrastrukturförändringar i samband med Norrbotniabanans utbyggnad. Syftet är att stärka godstrafiken och möjliggöra persontrafik längs Norrlandskusten. Den nya järnvägen ska halvera restiderna jämfört med dagens bil- och busstrafik. Förändringarna väntas ha stor påverkan på både stadens trafikflöden och miljön.

Projektet, som löper från augusti 2024 till december 2030, innebär betydande tekniska och miljömässiga utmaningar. En av de största svårigheterna blir att genomföra arbetet i en tätbebyggd stadskärna, där hänsyn måste tas till både invånarnas dagliga liv och miljön.

"I uppdraget kommer vi att bidra till en hållbar samhällsutveckling, stärka den sociala och kulturella sammanhållningen samt förbättra infrastrukturen i Piteå", säger Daniel Karlsson, affärschef järnväg på Tyréns.

En viktig del av projektet är att förbättra den befintliga infrastrukturen i centrala Piteå. Detta inkluderar byggandet av säkra trafiklösningar och planskilda järnvägspassager för att minimera riskerna för olyckor. Samtidigt ska den nya anläggningen utformas för att underlätta framtida transportbehov, både för gods och passagerare.