Dalabanans tågtrafik stängs av

Avstängningen påverkar all tågtrafik på sträckan Sala–Avesta Krylbo. Foto: Göran Fält

På grund av omfattande spårarbeten hålls delar av Dalabanan avstängd för tågtrafik i september och oktober. Avstängningen gäller sträckan mellan Sala och Avesta Krylbo och påverkar all tågtrafik på denna del av banan.

Under denna period kommer omfattande arbeten att utföras vid och nära spårområdet. Åtgärderna är förberedelser inför ett större spårbyte som är planerat att genomföras år 2026. Arbetena inkluderar grävning för kabelnedläggning och montering av kontaktledningsfundament.

Enligt Trafikverket är stängningen är nödvändig för att kunna utföra arbeten nära spårområdet, vilket inte kan genomföras när tågen är i trafik. Höstens avstängningar av Dalabanan kommer att pågå mellan 1 september och 28 oktober. Nästa totalavstängning är schemalagd till hösten 2025, vilket kommer att ske mellan Sala och Morgongåva, från 11 augusti till 6 oktober.

Arbetena på Dalabanan syftar till att förbättra kapaciteten på sträckan genom att bland annat räta ut kurvor, uppgradera signalsystemet och byta ut spår och kontaktledningar. Förlängning av mötesspår är också planerad för att möjliggöra smidigare tågmöten och ökad tågtrafik.

Källa: Trafikverket