Deutsche Bahn: Stora förseningar på viktig ICE-sträcka mellan Hamburg och München

Två ICE-tåg på stationen i München. Foto: Wikipedia Common. Kredit: Håkan Dahlström -

Tågresor mellan Hamburg och München har under 2024 varit en prövning för tågresenärernas tålamod. Enligt en rapport från tv-sändaren ARD är denna sträcka den näst mest försenade i hela Tyskland. Endast tågresor mellan Dortmund och Wien har varit mer drabbade av förseningar.

Enligt ARD:s uppgifter har endast 46 % av tågen på sträckan Dortmund-Wien anlänt i tid, medan motsvarande siffra för Hamburg-München är 49 %. I genomsnitt anländer tågen mellan de två städerna med en försening på 16 minuter.

Förseningar på viktiga sträckor

De frekventa förseningarna på sträckan Hamburg-München är en stor utmaning för Deutsche Bahn och dess resenärer. Men vad är orsaken till dessa omfattande förseningar på en så central tåglinje? Enligt Deutsche Bahn är huvudorsaken den överbelastade och störningskänsliga järnvägsinfrastrukturen i Tyskland. Detta påpekades även av den federala regeringens järnvägsrepresentant, Michael Theurer (FDP).

– Vår infrastruktur är överbelastad och känslig för störningar, vilket är den främsta anledningen till förseningar, förklarade Theurer.

Andra faktorer bakom förseningarna

Förutom den bristande infrastrukturen finns det andra faktorer som bidrar till de många förseningarna på sträckan mellan Hamburg och München. Deutsche Bahn nämner även andra strukturella problem och kapacitetsbrister som spelar en betydande roll. Denna kombination av utmaningar gör att sträckan är en av de mest problematiska i hela det tyska järnvägsnätet.

– Vi är medvetna om de stora förseningarna på denna viktiga sträcka och arbetar intensivt för att hitta lösningar, kommenterar Deutsche Bahn.

Politiker kräver svar 

De problematiska förseningarna har även väckt politisk uppmärksamhet. Christoph Ploß, CDU:s ledamot i förbundsdagen, ställde en fråga till förbundsministeriet för transport om Deutsche Bahns pünktlighet. I svaret från Deutsche Bahn nämns att den operativa punktligheten i fjärrtrafiken låg på 62,0 % i juli 2024, vilket är en ökning med 9,1 procentenheter jämfört med föregående månad. Men för resenärerna på sträckan mellan Hamburg och München, samt Dortmund och Wien, är detta en klen tröst.

Åtgärder för att förbättra situationen

För att åtgärda de omfattande förseningarna på sträckan planerar Deutsche Bahn flera initiativ för att förbättra infrastrukturen och minska överbelastningen. Detta inkluderar investeringar i nya spår och uppgraderingar av befintliga system. Trots detta förväntas det ta tid innan resenärerna kan märka av någon betydande förbättring.

– Vi inser att tålamodet hos våra kunder prövas hårt just nu, men vi är fast beslutna att förbättra situationen så snabbt som möjligt, avslutar en talesperson för Deutsche Bahn.

Med tanke på den kritiska rollen som järnvägsförbindelsen mellan Hamburg och München spelar för både pendlare och långdistansresenärer, är det tydligt att det krävs kraftfulla och omedelbara åtgärder för att återställa förtroendet för den tyska järnvägstrafiken. Resenärerna hoppas nu att de åtgärder som planeras verkligen kommer att ge resultat och att de snart kan räkna med en pålitlig och punktlig tågservice.

Källa: Merkur