Tunadalsspåret i slutfasen

Projekt Tunadalsspåret beräknas vara helt klara hösten 2024. Foto: Trafikverket

Trots att den nya delen av Tunadalsspåret i Västernorrland redan är i bruk, återstår vissa mindre arbeten innan projektet kan avslutas helt. Nu återstår endast mindre arbeten och Trafikverket räknar med att vara helt klara hösten 2024.

Tunadalsspåret har moderniserats och elektrifierats, vilket gör det möjligt för elektriska tåg att köra hela vägen till Sundsvalls hamn. Förändringen förväntas öka transporteffektiviteten och minska miljöpåverkan. Arbetet har innefattat omfattande uppgraderingar, och trots att vissa mindre arbeten återstår, kan trafiken nu flöda fritt över hela sträckan.

En viktig milstolpe nåddes i oktober 2023 när den nya delen av Tunadalsspåret kopplades in. Hela sträckan är nu öppen för trafik, vilket möjliggör smidigare transporter utan avbrott. Det fullständiga färdigställandet av järnvägssatsningen förväntas ske hösten 2024.

Projektet är en del av en större strategi för att stärka Sundsvallsregionen som ett transportnav. Genom förbättrade kopplingar mellan väg, järnväg och sjöfart förväntas satsningen bidra till regional tillväxt och minskad miljöbelastning.

Utöver arbetet med Tunadalsspåret byggs ett nytt järnvägsspår i Maland. Detta spår kopplar samman Ådalsbanan med Tunadalsspåret, vilket underlättar transporter till och från Sundsvalls hamn. Den nya järnvägen ansluts även till en ny mötesstation i Birsta, där kapaciteten utökas för att hantera fler tåg utan att påverka övrig trafik.

Totalkostnaden för projektet uppgår till 1,2 miljarder kronor.

Källa: Trafikverket