Spårbytet på Pite- och Skelleftebanan – Slutspurt inför hösten

Bild från spårbytet sommaren 2024. Foto: Trafikverket

Under september och oktober kommer efterarbeten att utföras på Skelleftebanan. Spårbytet som inleddes tidigare i år närmar sig nu sitt slut, men vissa justeringar återstår innan arbetet är helt klart.

Pitebanan
På Pitebanan har arbetena avklarats. Mindre åtgärder för att rätta till besiktningsanmärkningar kvarstår och kommer att genomföras under de kommande veckorna.

Skelleftebanan
Även på Skelleftebanan har de stora arbetena färdigställts. Nu återstår några mindre arbeten som att komplettera makadam, åtgärda diken, justera plankorsningar samt städa upp vid upplagsytorna.

Bastuträsk driftplats
På driftplatsen i Bastuträsk är de större arbetena också klara. Här kvarstår endast mindre uppgifter som att städa bort upplagsytor och transportera bort överblivet material.

Vägar och närboende påverkas
Arbetet påverkar också enskilda vägar, och entreprenören kommer att ta kontakt med de som berörs.

Statliga och kommunala vägar påverkas i samband med avstängning av järnvägsövergångar. Information om avstängningarnas tidpunkt kommer att sättas upp på skyltar. Vägarna öppnas så snart arbetet tillåter, och vid akuta behov, exempelvis för utryckningsfordon, kommer tillfälliga lösningar att ordnas på plats.

Orsak till spårbytet
Järnvägen på dessa sträckor är i dåligt skick och behöver rustas upp. Arbetet är indelat i två etapper. Under 2022 byttes spåren mellan Innatill, Arnemark, Gråberg och Myckle. Den andra etappen genomförs under 2024, då resterande sträckor rustas upp.

Källa: Trafikverket