Konstutställningen I DIN TID runt veteranjärnvägen på Gotland invigd

Stillbild ur Florence Montmares film "Missed Connections" som spelades in på Gotlandståget våren 2023. Foto: Konstfrämjandet

Nyligen invigdes grupputställningen I DIN TID på Gotland. Utställningen är ett samarbete mellan Konstfrämjandet Gotland, Gotlands Konstmuseum och Föreningen Gotlandståget. Utställningen belyser industrihistoria och tågtrafik genom konstnärliga perspektiv. Teman som nostalgi, tid och relationen mellan landsbygd och stad undersöks i miljöerna runt Gotlands veteranjärnväg mellan Roma och Dalhem.

Verken är till stor del nyproducerade och specifikt anpassade till platsen. Bland uttrycken finns performance, video, ljud, installationer och text. Medverkande konstnärer är verksamma i Visby, Malmö, Stockholm, Kiev och New York. Genom deras verk utforskas tågets historia och betydelse, men också det dolda och synliga i förhållandet mellan tid, minne och kommunikation över tid och rum.

Ett av verken är Night Stay, en installation skapad av Katya Buchatska. Installationen, visas i Tule stationshus, byggs på konstnärens möten med gotländska främlingar under en 24 timmar lång "resa" i en iscensatt ukrainsk nattågsvagn. Buchatska är även representant för Ukraina vid den pågående Venedigbiennalen. Andra verk i utställningen inkluder Felicia Sjögrens ljudverk Amaξa, som fångar platsens elektromagnetiska strålning och samspelade med solens position och mänsklig aktivitet. Paul Wu bidrar med textverket 21 600 days of searching for belonging, en personlig reflektion kring att vara pappa av annan etnisk bakgrund på den gotländska landsbygden. Även konstnärerna Jonna Hägg, Florence Montmare, Kalle Brolin, Knut Stahle och Emil Lillo deltar i utställningen.

b
Konstnären Katya Buchatska intill en vagn från ett långdistanståg i Kharkiv, Ukraina. Foto: Anna Potomkina
b
Tur & Retur, resemagasin av Knut Stahle och Emil Lillo. Foto Knut Stahle

Som en del av projektet presenteras även publikationen Tur & Retur, som utformats som en hybrid mellan ett resemagasin och en äldre dagstidning. Publikationen kombinerar fotografier, texter och måleri med pyssel och notiser relaterade till tid, minne samt järnvägens och tågens historia. Borys Filonenko, författare och curator vid Kharkivs arkitekturskola, har bidragit med en text om hur den ukrainska järnvägen blivit en symbol för stabilitet och hopp sedan kriget bröt ut i Ukraina. Flera andra konstnärer, bland dem MC, Mia Grönkvist, Siri Iversen-Ejve, Tim Lohse Björkfäll och Alma Uhr, medverkar också till publikationen.

Även om det är först nu som utställningen får sin vernissage så har projektet I DIN TID föregåtts av ett avgörande gemensamt lärande och utbyte. Dessa har möts vid Hesselby station och längs veteranjärnvägen för att diskutera och utforska projektets teman. Under Almedalsveckan hölls även ett publikt seminarium under namnet New Nature, vilket bidrog till förberedelserna inför utställningen.

Konstfrämjandet Gotland, som initierade projektet, vill lyfta fram att I DIN TID är resultatet av ett givande och engagerat samarbete mellan flera organisationer, både inom och utanför konstvärlden. Föreningen Gotlandståget och Gotlands Konstmuseum, tillsammans med bidrag från Uppsala Universitet Campus Gotland och Baltic Art Center, har varit avgörande för projektets genomförande och en stor källa till inspiration. De betonar att samarbete är vägen framåt för konst- och kultursektorn i dagens svåra ekonomiska situation.

“Konstnärer idag kan lära sig mycket av människor som Staffan Beijer, Gotlandstågets ordförande. Han var en av de tågentusiaster som ville återuppliva en del av Gotlands övergivna järnväg, vilket – mot alla odds – lyckades”, säger Jørgensen.

b
I DIN TID presenteras i miljöerna runt veteranjärnvägen på Gotland, mellan orterna Roma och Dalhem. Foto: Konstfrämjandet