VR Transpoint förbereder uppsägningar på grund av industrins osäkra framtid

VR-Transpoints virkestransport i norra Finland. Foto: VR-Transpoint

Den försvagade industrikonjunkturen i Finland och den osäkra marknadssituationen påverkar efterfrågan på godstransporter och framtidsutsikterna för branschen. Godstransporter är starkt beroende av tungindustrins cykler, och de svaga utsikterna inom industrin, särskilt inom skogsindustrin, reflekteras genom hela leveranskedjan och leder till minskade prognoser för godstrafiken.

För att förbereda sig på en potentiell minskning i efterfrågan inleder VR förhandlingar om förändringar inom sitt logistikföretag, VR Transpoint, vilket kan resultera i tillfälliga uppsägningar. Dessa förhandlingar berör anställda inom järnvägsgodstransporter, totalt cirka 550 personer.

– Vi står inför en utmanande situation med osäker efterfrågan från våra kunder, säger en talesperson för VR.

Regionala variationer och kortvariga lösningar

De tillfälliga uppsägningarna kan variera beroende på efterfrågan från region till region eller lokalt. Målet är att hålla uppsägningarna så korta som möjligt. För att minska behovet av uppsägningar kan andra åtgärder användas, såsom frivilliga ledigheter och semesterlösningar. Maximalt antal uppsägningsdagar är begränsat till 90 dagar per person.

– Vi undersöker alla möjliga alternativ för att minimera påverkan på våra anställda, men vi måste samtidigt anpassa oss till den rådande marknadssituationen, fortsätter talespersonen.

Plan för implementering

De tillfälliga uppsägningarna förväntas ske stegvis fram till slutet av mars 2025, beroende på utvecklingen av marknadens efterfrågan.

Källa: VR Transpoint