Uppgradering av kontaktledningen Grillby - Enköping - Totalavstängning av Mälarbanan sommaren 2026

Kontaktledningsanläggning på sträckan Grillby - Enköping behöver rustas upp Foto: daniel stiel/unsplash

Trafikverket kommer att byta ut kontaktledningsstolpar och fundament på södra spåret mellan Grillby och Enköping. Syftet med detta är att höja standarden och förbereda sträckan för framtida höghastighetståg.

Projektet innebär en uppgradering av kontaktledningsanläggningen för att kunna stödja tåghastigheter på upp till 250 km/h, jämfört med dagens 200 km/h. Den nya anläggningen är även tänkt att minska risken för kontaktledningshaverier. Den nuvarande sträckan är lämplig för att testa det nya kontaktledningssystemet SYT 21/27, som är utformat för höghastighetståg upp till 320 km/h.

Arbetet börjar med bygghandlingen i november 2024 och entreprenadupphandlingen i december samma år. Byggstart är planerad till maj 2025, och projektet beräknas vara klart i augusti 2026.

Under perioden september 2025 till maj 2026 kommer fundament att sättas nattetid. En totalavstängning av Mälarbanan är planerad under juni–juli 2026, vilket innebär att ingen tågtrafik kommer att kunna passera sträckan under dessa veckor. 

Fältundersökningar för projektet pågår under vecka 38 och utförs nattetid med en spårgående grävmaskin. Projektet syftar till att förbättra infrastrukturen för framtiden och säkerställa en högre driftsäkerhet.

Källa: Trafikverket