Svensk teknik kan förbättra Indonesiens järnvägsnät

RMD presenterade avancerade lösningar för realtidsövervakning, dataanalys och förebyggande underhåll i ett möte med indonesiska KAI i Bandung. Foto: daniel moqvist unsplash

Railway Metrics and Dynamics (RMD) har presenterat sina tekniska lösningar för PT Kereta Api Indonesia (KAI) under ett möte i Bandung. Fokus låg på hur RMD:s teknologi kan öka effektiviteten och säkerheten inom den indonesiska järnvägsdriften.

Avancerad teknik för förbättrad drift

Under mötet demonstrerades det svenska företagets lösningar för realtidsövervakning och dataanalys, som kan hjälpa KAI att proaktivt identifiera underhållsbehov. Systemet bygger på artificiell intelligens och maskininlärning och är utformat för att skapa en helhetsbild av järnvägsnätets tillstånd. Målet är att förebygga problem och därmed undvika kostsamma driftstopp.

Säkerheten i fokus

Indonesien, med sin frekventa seismiska aktivitet, står inför stora utmaningar när det gäller järnvägsunderhåll. Att snabbt kunna identifiera potentiella problem är avgörande för att upprätthålla en säker och effektiv drift. I samband med att Indonesien nu bygger ut sitt järnvägssystem, inklusive snabbtågslinjer och nya tunnelbanor, är det nödvändigt att säkerställa att befintlig infrastruktur underhålls på ett optimalt sätt.

Ny teknik för bättre underhåll

En viktig del av företagets erbjudande är företagets Performance Monitoring Units (PMU), som övervakar järnvägsinfrastruktur och fordon i realtid. Under mötet visades hur dessa system kan bidra till att upptäcka och förebygga olyckor, samtidigt som de effektiviserar underhållet. Detta kan i sin tur leda till betydande besparingar för KAI.

Framtida tester planeras

RMD och KAI planerar att genomföra tester, så kallade Proof of Concepts (PoC), för att visa hur tekniken kan användas i praktiken. Först ut är ett test där sensorer kommer att användas för att upptäcka slitage på tåg. Dessutom kommer svenska värmekameror att användas för att övervaka motortemperaturer i realtid.

Om testerna visar sig framgångsrika kan det öppna för en bredare implementering av RMD:s teknologi inom hela KAI:s järnvägsnät.