Maglev 2024 i Malmö samlar världens ledande forskare för att diskutera magnettågens framtid

Konferensen om höghastighetståg förväntas locka deltagare från hela världen. Foto: Blekinge Tekniska Högskola

Framtidens transportsystem står i fokus när experter från hela världen samlas i Malmö. Magnettåg, med sin banbrytande teknik, har potential att revolutionera sättet vi reser.

I september hålls den internationella konferensen Maglev 2024 på Malmö Live. Under fem dagar i september, möts forskare och experter för att presentera de senaste framstegen inom magnetisk levitationsteknik. Tekniken som används i magnettåg, så kallade maglev-tåg, ger högre hastigheter och energieffektivitet jämfört med traditionella järnvägar.

Konferensen anordnas av Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och samlar deltagare från länder som Japan, Kina och Tyskland, där magnettåg redan är i bruk. Bland programpunkterna finns presentationer av nya forskningsrön och tekniska innovationer. Fokus ligger på hur magnettåg kan bidra till mer hållbara transportlösningar.

–Magnetisk levitation, eller maglev, har flera fördelar. Den möjliggör en smidig och friktionsfri rörelse, vilket gör att tågen kan nå betydligt högre hastigheter än konventionella järnvägssystem. Maglevtåg är också tystare och mer energieffektiva, vilket inte bara förbättrar passagerarupplevelsen utan minimerar även miljöpåverkan. Den här tekniken har potential att förändra transportsektorn och skapa hållbara lösningar för framtiden, menar Henrik Ny, docent vid BTH och initiativtagare till konferensen.

–Vid konferensen kommer deltagarna att få höra ledande forskare, nytänkare, beslutsfattare och branschfolk som alla delar med sig av sina unika insikter och erfarenheter för att flytta fram gränserna för vad som är möjligt med magnetiska transportsystem, säger Henric Johnson, professor och rektor vid BTH.

Central Japan Railway Company kommer under konferensen att presentera sitt höghastighetstågsprojekt mellan Osaka och Tokyo. Detta är första gången på över tio år som företaget delar med sig av sina framsteg i Europa. Besökare får därmed en unik inblick i utvecklingen av japanska höghastighetståg och deras framtida potential.

Källa: Blekinge Tekniska Högskola