Stora underhållsarbeten på järnvägen väntar Västsverige i höst

Arbetena kommer på sikt att ge effekter längs hela sträckor i järnvägssystemet. Foto: markus winkler/unsplash

Trafikverket genomför omfattande arbeten på flera järnvägslinjer i västra Sverige under hösten. Projekt som Västlänken och Varbergstunneln innebär både kabel- och signalsystemarbeten samt underhåll av kontaktledningar. Samtidigt utförs renoveringar och underhåll på Västra Stambanan, Kust till kust-banan och Västkustbanan.

Västlänkens kabelarbeten påverkar Norge/Väner-banan och Bohusbanan. Arbeten pågår den 13–15 september och 25–27 oktober, vilket medför att tågtrafiken vänder i Gamlestaden och Trollhättan.

På Västra Stambanan är sträckan mellan Alingsås och Göteborg avstängd den 12–15 september för spårriktning, rälsbyten och växelunderhåll. Ytterligare underhåll sker den 24–28 oktober på sträckan Partille-Herrljunga, där bland annat rälsbyten och växelunderhåll genomförs.

Kust till kust-banan är stängd mellan Almedal och Borås den 9–11 och 16–27 september för rälsunderhåll, kabelarbeten och besiktningsarbeten.

Västkustbanan får trafikstopp mellan Falkenberg och Halmstad den 31 oktober–4 november. Här genomförs arbeten med läckande kablar och bergsåtgärder. Projekt Varbergstunneln fortsätter den 1–3 november med arbeten på kontaktledningsanläggningen och signalsystemet. Vidare görs en inventering av invasiva arter i spårområdet.

På Göteborg C renoveras en växel den 2–3 och 8–11 november, vilket påverkar tågtrafiken på flera linjer, inklusive Norge/Väner-banan och Bohusbanan. Pendeltåg till Göteborg C fortsätter som planerat, medan fjärrtåg leds om eller ställs in.

Bohusbanan är avstängd mellan Göteborg och Ytterby den 29 november–4 december för förberedande arbeten inför utbyggnaden av dubbelspår vid Brunnsbo. Renovering av tågtunnlar och kontaktledningsbyte pågår även fram till slutet av december på sträckan Stenungsund-Uddevalla.

Källa: Trafikverket