Tåg i Bergslagen riskerar bakslag på 25 miljoner kronor

Tåg i Bergslagen, trafikerar bland annat trafiken på järnvägssträckan Falun-Gävle Foto: marissa beletti/unsplash

Enligt Falu-Kuriren riskerar Tåg i Bergslagen, som ansvarar för trafiksträckan Falun-Gävle. Det skulle i så fall innebära ett ekonomiskt bakslag på 25 miljoner kronor för tågbolaget nästa år.

Trafikverket har meddelat att det nuvarande anslaget inte räcker till för att förlänga avtalet som löper till december, med möjlighet till förlängning även 2025.

Abbe Ronsten, ordförande för kollektivtrafiknämnden i Region Dalarna, förklarar att Trafikverket förhandlar om nya satsningar från regeringen, och resultatet väntas i höstbudgeten i slutet av september , enligt Falu-Kuriren. Han uttrycker oro över att Tåg i Bergslagen, som tidigare fick stöd från Rikstrafiken, nu kanske inte får tillräcklig finansiering. Ronsten betonar att ett minskat anslag på 25 miljoner kronor skulle få konsekvenser för trafiken, men det är ännu oklart vilka sträckor som påverkas, även om Gävle-Mjölby är en av de berörda.

Ronsten påpekar att det är viktigt med långsiktig planering för tågtrafik och att Tåg i Bergslagen arbetar med att revidera sitt tågprogram för perioden efter 2025. Om Trafikverket minskar anslagen kommer detta att beaktas i den omarbetade planen.

Källa: Falu-Kuriren