VR omstrukturerar i Finland – avvecklar verksamheten för stationsrestauranger

Restaurang vid Tammerfors järnvägsstation i Finland. Foto: Visit Tampere

VR har meddelat att de, i linje med sin strategi, kommer att fokusera på sin kärnverksamhet inom passagerar- och godstrafik och planerar att avveckla restaurangverksamheten på tågstationerna. Detta innebär förändringar för dotterbolaget Avecra, som ansvarar för åtta stationära restauranger. Förändringen beräknas kunna leda till en minskning av upp till 75 arbetstillfällen, men påverkar inte restaurangservicen ombord på tågen eller tågpersonalen.

VR har tidigare meddelat att de kommer att avyttra sina fastigheter på tågstationer som ett steg i att förbereda sig för konkurrensen inom järnvägsmarknaden. Nu har företaget tagit ytterligare ett steg genom att planera att lämna stationsrestaurangverksamheten. I ett pressmeddelande som offentliggjordes idag, informerade VR om att de inleder förändringsförhandlingar med ekonomiska och produktionsrelaterade orsaker som grund.

Strategi för att möta konkurrensen inom järnvägssektorn

Förändringarna omfattar samtliga åtta restauranger som drivs av dotterbolaget Avecra. Dessa inkluderar Aseman Wursti, Ooster, Minuuttibaari, Robert’s Coffee och Hesburger i Helsingfors, Robert’s Coffee i Tammerfors, Kellobaari i Kervo samt Kahvi&Lippu i Dickursby. Totalt berör förändringarna 93 anställda på Avecras restauranger.

Inga förändringar för tågets restaurangservice

VR understryker att förändringen endast berör stationära restauranger och att den inte påverkar restaurangservicen ombord på tågen eller den ombordvarande personalen. Planen är att implementera dessa åtgärder från slutet av 2024. Avecras restaurangverksamhet kommer alltså att påverkas, medan catering och service på tågen fortsätter som vanligt.

Avecra sysselsätter cirka 400 personer i Finland, och VR-koncernen har totalt cirka 6 000 anställda i landet.

Nya möjligheter för stationer

Enligt VR skapar deras beslut om att avyttra stationsfastigheter nya möjligheter för kommuner, städer och andra aktörer att utveckla moderna tjänster vid viktiga transportknutpunkter. Detta kan även inkludera nya typer av restaurangtjänster på stationerna.

– VR:s långsiktiga mål är att främja tillväxt och konkurrens på den finska järnvägsmarknaden, säger företagets talesperson. Genom att avstå från fastighetsägande vill vi skapa utrymme för andra aktörer att utveckla tjänster som passar både resenärer och lokalbefolkningens behov.

Fokus på kärnverksamhet i en föränderlig marknad

I takt med att järnvägsmarknaden öppnas upp för konkurrens i Finland, har VR tydligt valt att rikta in sig på sina kärnverksamheter inom person- och godstransporter. Företaget har redan tidigare signalerat att det vill fokusera på att förbättra servicen och effektiviteten inom dessa områden. Avvecklingen av stationsrestaurangerna är ett steg i denna omstrukturering.

Samtidigt visar VR:s  strategi att de vill frigöra resurser för att möta den hårdnande konkurrensen från andra aktörer som förväntas komma in på marknaden. Genom att låta kommuner och privata aktörer ta över stationerna, hoppas VR på att stationerna ska kunna utvecklas till moderna serviceknutpunkter med ett bredare utbud för resenärerna.

Påverkan på anställda och framtida utveckling

De pågående förändringsförhandlingarna förväntas leda till en minskning av högst 75 arbetstillfällen inom Avecra. VR har dock inte presenterat några detaljer om hur personalen kommer att hanteras under övergången. Det återstår att se om det kommer finnas möjlighet till omplacering inom VR eller andra lösningar för de berörda.

VR:s omstrukturering och satsning på kärnverksamheten är ett led i deras ambition att stärka sin position på en framtida konkurrensutsatt marknad.

Källa: VR