Airbus och Alstom samarbetar för ökad cybersäkerhet inom järnvägssektorn

Föredrag på Innotrans om cybersäkerhet på järnvägen. Foto: Messe Berlin.

Alstom och Airbus Protect presenterade sina framsteg inom cybersäkerhet för järnvägssektorn under Innotrans 2024, där de visade hur deras samarbete bidragit till att stärka skyddet mot cyberhot.
 

Ett partnerskap för framtiden

Alstom, en global ledare inom hållbar mobilitet och den enda leverantören av digitala lösningar specifikt för järnvägssektorn, har tillsammans med Airbus Protect, som är ett dotterbolag till Airbus med expertis inom cybersäkerhet och säkerhetstjänster, nått stora framsteg inom cybersäkerhet. Partnerskapet, som etablerades i september 2021, har utvecklat och testat en metod för riskbedömning inom industriell säkerhet för att skydda järnvägstransporter från cyberhot.

– I en tid av ökande cyberhot inom alla sektorer är Alstom engagerat i att skydda våra kunders järnvägstillgångar. Vårt samarbete med Airbus Protect kommer att säkerställa fortsatt framgång för grön mobilitet världen över, sa Eddy Thesee, vice vd för Digital & Cybersäkerhet på Alstom.
 

Innovativ cybersäkerhet för järnvägen

Julien Touzeau, chef för Cyber Consulting på Airbus Protect, betonade vikten av samarbete mellan olika industrier för att möta utmaningar inom cybersäkerhet:

– Att utveckla innovationer och samarbeta över olika branscher är en del av Airbus Protects DNA. Som specialister inom cybersäkerhet för industriella system och mobilitetslösningar är vi stolta över att arbeta nära Alstom och dra nytta av vår erfarenhet från flygindustrin för att stärka säkerheten i järnvägens informationssystem.

Efter den lyckade pilotfasen har Alstom börjat att implementera den nya riskbedömningsmetoden
i sina projekt, integrerad i Airbus Protects riskbedömningsverktyg Fence. Med hjälp av detta verktyg får Alstom tillgång till en centraliserad riskdatabas som gör det möjligt att återanvända bedömningar mellan projekt och effektivt hantera både kunskapsbaser och behörigheter.

 

b
Eddy Thesee, vice vd för Digital & Cybersäkerhet på Alstom.
FOTO: Messe Berlin

En standardiserad metod för effektiv säkerhet

Den enhetliga metodiken gör det möjligt för Alstom att möta kundernas krav i enlighet med internationella standarder som EBIOS RM, IEC 62443 och den tekniska specifikationen CLC/TS 50701. Genom att effektivisera riskbedömningarna inom organisationen har Alstom kunnat skapa en sammanhållen strategi för att skydda sina system mot cyberhot.

Alstom implementerar aktivt cybersäkerhetsåtgärder inom järnvägsprojekt globalt och täcker alla marknadssegment. Genom att skydda både nya projekt och befintliga system har Alstom skapat en stabil grund för en säkrare järnvägstransport.

– Vi säkerställer att våra projekt och system är skyddade mot cyberhot, både nu och i framtiden, sa Eddy Thesee.
 

b
Genom att dra nytta av erfarenheter från olika branscher har Alstom och Airbus utvecklat en metod för att effektivt skydda järnvägstransporter mot cyberhot.
ILLUSTRATION: Alstom

Framtidens hållbara transportlösningar

Alstom har genom digitalisering utvecklat hållbara, energieffektiva och kostnadseffektiva transportlösningar som förbättrar kapaciteten och minskar driftkostnaderna. Dessa lösningar är designade för att möta behoven inom järnvägssektorn, som står inför nya krav på ökad säkerhet och effektivitet i en allt mer digitaliserad värld.

Alstom erbjuder i dag en komplett portfölj av digitala lösningar som täcker hela den digitala värdekedjan inom järnvägstransport. Genom att kombinera teknik och innovation stärker företaget sin position som en ledande aktör inom hållbar mobilitet.
 

Försvar mot cyberhot

Alstoms och Airbus Protects presentation har samlat branschledare och experter för att diskutera framtidens utmaningar inom säkerhet och mobilitet. Tillsammans arbetar Alstom och Airbus Protect för att stärka järnvägssektorns försvar mot cyberhot och därmed bidra till en hållbar och säker mobilitet.

– Vårt partnerskap med Airbus Protect visar hur två branscher kan samarbeta för att skapa innovativa lösningar på komplexa säkerhetsutmaningar, sa Julien Touzeau.

Alstom och Airbus Protects gemensamma arbete har etablerat en robust grund för att möta framtida hot och stärka cybersäkerheten inom järnvägssektorn, vilket i sin tur skapar förutsättningar för hållbar och säker mobilitet i en allt mer uppkopplad värld.
 

Ett starkt partnerskap för cybersäkerhet

Samarbetet mellan Alstom och Airbus Protect har visat hur två ledande företag kan kombinera sin expertis för att skapa en robust säkerhetslösning för framtidens järnvägssystem. Genom att dra nytta av erfarenheter från olika branscher har företagen utvecklat en metod för att effektivt skydda järnvägstransporter mot cyberhot.

Företagen ser fram emot att fortsätta sitt samarbete för att möta framtidens säkerhetsutmaningar inom den globala transportsektorn.

Vi är stolta över att kunna dra nytta av Airbus erfarenhet från flygindustrin för att stärka vår säkerhet inom järnvägssektorn. Vårt mål är att skapa en säker och hållbar framtid för järnvägstransporter, sa Eddy Thesee.

 

Av: Markku Björkman