I Veendam, Nederländerna, har Europas längsta Hyperloop-testbana öppnats, vilket ger nytt liv åt visionen om en framtid där människor och gods transporteras genom vakuumtunnlar med magnettåg.
Anläggningen, som är delvis finansierad av EU, sträcker sig över 420 meter och består av stålcylindrar som sammankopplas till en rörstruktur bredvid befintlig infrastruktur.
Kan konkurrera med flygplan
Hyperloop, en idé som först föreslogs av Elon Musk 2013, utlovar hastigheter som kan konkurrera med flygplan tack vare en kombination av magneter och nästan friktionsfri miljö. Trots att den nuvarande testbanan endast tillåter en bråkdel av den hastighet som tekniken förväntas kunna uppnå, markerar dess öppnande ett betydande steg mot realiseringen av en framtida transportmetod som kan binda samman kontinenten.
Sascha Lamme, chef för det Europeiska Hyperloop Centret, beskriver möjligheten att genomföra tester som avgörande för att skapa ett omfattande nätverk. En framtida plan för ett 10 000 kilometer långt nätverk kan möjliggöra resor från Amsterdam till Barcelona på bara två timmar.
Fortsatt utveckling
Hyperloop-tekniken har även lyfts fram av andra teknikpionjärer som Richard Branson, vars företag genomförde passagerartest i Nevada-öknen 2020. Trots att Bransons företag senare kollapsade, fortsätter utvecklingen och forskningen inom Hyperloop att gå framåt.
Förutom att potentiellt erbjuda snabbare resor än flygplan, framhålls Hyperloop som ett renare och tystare alternativ till traditionell transport. Dock kan utmaningar såsom passagerarkomfort i de fönsterlösa kapslarna behöva övervinnas, något Lamme föreslår kan lösas med virtuella tak som visar stjärnor eller solsken.
"Mycket arbete återstår"
Medan Europa tar steg mot att realisera Hyperloop-drömmen, rapporterar Kina om egna framsteg med ett testspår för liknande teknologi. Framtiden för Hyperloop och dess plats i det globala transportsystemet förblir en spännande möjlighet, även om mycket arbete återstår innan fullskalig implementering kan bli verklighet.
Källa: Guardian