Upprustning av kontaktledningsanläggning mellan Almedal och Borås

I samband med kontaktledningsupprustningen kommer Trafikverket även att undersöka behovet och möjligheten att utvidga ett antal befintliga tunnlar på sträckan. Foto: Trafikverket

Trafikverket planerar att rusta upp kontaktlednings- och signalanläggningen mellan Almedal och Borås. Syftet är att förlänga livslängden på anläggningen och minska risken för trafikstörningar.

Upprustningen omfattar flera åtgärder. För närvarande befinner sig projektet i slutfasen av att bestämma åtgärdernas omfattning, och upphandling av projektör pågår. Den befintliga kontaktledningsanläggningen är i stort behov av upprustning, då dess livslängd närmar sig sitt slut. Efter upprustningen förväntas anläggningen bli mer driftsäker med färre driftstörningar och ökad kapacitet.

I samband med kontaktledningsupprustningen undersöks även behovet av att utvidga ett antal befintliga tunnlar på sträckan. Utvidgningen syftar till att uppfylla gällande krav på kontaktledningshöjd över spåret, då dessa tunnlar i dagsläget är nära att bli för trånga för att uppfylla dagens standard.

Dessutom planeras ett byte av det nuvarande signalsystemet till ett nytt, datorbaserat system. Det nya systemet kommer att vara mindre sårbart för bristen på reservdelar.

Tidsplan för projektet:

  • Utredningsfas: 2023–2024
  • Projektering: 2024–2026
  • Byggnation: 2028–2029
  • Färdigställande: 2029

Källa: Trafikverket