Göteborgs gamla spårvagnar moderniseras

Västtrafik bygger om alla 80 spårvagnar av modell M31 Foto: Västtrafik

Västtrafik har påbörjat en omfattande uppgradering av 80 spårvagnar av modell M31. Enligt Jonas Sundgren, fordonschef på Västtrafik, kommer dessa uppgraderingar göra att vagnarna känns som helt nya.

Samtliga 80 spårvagnar M31 kommer att genomgå omfattande förbättringar. Interiören får en uppfräschning med nya säten för ökad komfort, både för passagerare och förare. Elsystem, dörrar, ramper och bromssystem kommer att bytas ut mot nya komponenter. Dessutom kommer spårvagnarna att målas om både invändigt och utvändigt för att likna de nyare modellerna M33 och M34.

Långsiktig Investering för Göteborgs Spår

Spårvagnarna M31, som levererades under mitten av 1980-talet och senast byggdes om på slutet av 1990-talet, är över 40 år gamla. Med den planerade uppgraderingen kommer de att kunna fortsätta trafikera Göteborgs spår i minst 15 år till. Detta projekt beräknas kosta cirka 1 miljard kronor.

Renovering i Tjeckien

Renoveringsarbetet kommer att utföras av företaget Skoda Ekova i deras verkstad i Ostrava, Tjeckien. Spårvagnarna kommer att transporteras till verkstaden på trailer och arbetet kommer att genomföras i etapper. De första fyra renoverade spårvagnarna förväntas vara tillbaka i Göteborg för testkörningar i slutet av 2024, med målet att alla vagnar ska vara klara senast 2028.

b
M31 i dess nuvarande form. Foto: Västtrafik

Källa: Västtrafik