Fem nya tunnelbanestationer invigda i Köpenhamn

De nya stationerna invigdes av HM Kungen (danska kungen, andra från höger) under en ceremoni på Mozart Plads. Ungefär 6 000 människor samlades för att bevittna den högtidliga öppningen.

Fem nya stationer har officiellt invigts på Metroselskabets M4-linje i Köpenhamn, Danmark, och förlänger nu tjänsten till Sydhavn och Valby.

- Detta är en minnesvärd dag för mig som Köpenhamns borgmästare. Varje ny tunnelbanestation förbättrar vår stad, förenklar vardagen och främjar en av de mest miljövänliga transportformerna. Tunnelbanan både expanderar och knyter samman staden. Grattis till Sydhavnen, Valby och hela Köpenhamn, sade Köpenhamns borgmästare Sophie Hæstorp Andersen.

M4-linjens förlängning inkluderar fem nya stationer: Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads och København Syd. Denna förlängning förbinder Orientkaj i Nordhavn med København Syd i Valby, vilket förbättrar stadens totala tunnelbanenät och erbjuder större bekvämlighet för pendlare.

Betydelse för framtida pendling

Transportminister Thomas Danielsen betonade vikten av den nya förlängningen:

- København Syd Station kommer att bli en av Danmarks mest trafikerade knutpunkter, med anslutningar mellan Intercity-tåg, regionaltåg, S-tåg och nu även tunnelbanan. Stationen är ett anmärkningsvärt projekt, färdigt i tid och inom budget.

Metronätet består nu av 44 stationer och 43 kilometer spår. Förlängningen av M4-linjen förväntas kraftigt öka passagerartrafiken på M3/M4-linjerna. Specifikt förväntas de fem nya stationerna betjäna cirka åtta miljoner passagerare årligen fram till 2030.

Metroselskabet och Köpenhamns metro

Metroselskabet ansvarar för drift och underhåll av Köpenhamns tunnelbana. Företaget grundades för att skapa en modern och effektiv kollektivtrafiklösning för Köpenhamn. Sedan starten har tunnelbanan utvecklats till en nyckelkomponent i stadens transportsystem, känd för sin punktlighet och tillförlitlighet.

Köpenhamns metro är känd för sina förarlösa tåg och täta avgångar, vilket gör det enkelt och bekvämt för resenärer att ta sig runt i staden. Med de nya stationerna fortsätter Metroselskabet att förbättra och expandera nätverket för att möta behoven hos en växande stad och dess invånare.

Källa: Köpenhamns Metro