Lidingöbanan väntar på grönt ljus

Lidingöbron. Foto: SL

Lilla Lidingöbron ha öppnat den 11 september 2023. En normal dag reser 15 000 resenärer med Lidingöbanan över bron, vilket i sin tur innebär att 2 310 000 passagerare så här dags inte har kunnat resa med Lidingöbanan på grund av denna försening, enligt lokaltidningen Lidingö Nyheter.

Tidningen Mitt i Lidingö rapporterar att SL och Lidingö stad har fått till ett möte som förhoppningsvis kan få hjulen att börja snurra igen.

Bakgrund

Det är Lidingö stad som låtit bygga Lilla Lidingöbron medan det är SL som ska ta över spår- och elanläggningen. SL tar straffrättsligt ansvar för säkerheten på bron och kräver åtgärder innan trafiken kan starta.

Nuläget

SL meddelar nu att parterna är överens om att bron har avvikelser från SL:s godkända bygghandlingar gällande elsäkerhet och jordning.

  • SL och Lidingö stad är överens om att bron byggts med avvikelser från de av SL godkända bygghandlingarna vad gäller ett antal frågor kring elsäkerhet och jordning.
  • Eftersom SL kommer att ha straffrättsligt ansvar för att anläggningen är säker för personskador på bron och egendomsskador på land anser SL inte att trafiken kan startas innan alla elsäkerhetsfrågor är omhändertagna.
  • För att komma framåt har SL och Lidingö genomfört en riskanalys för att kunna bedöma vilka risker som kan accepteras men innan de föreslagna åtgärderna och förtydliganden som krävs har vidtagits kommer SL inte att driftsätta anläggningen.