Railcare förvärvar 40 procent av AC Finance

Ett diesellok från Railcare Group i Ystad Foto: Jonn Leffmann/Wikimedia Commons

Railcare Group AB har nyligen annonserat ett förvärv av 40 procent av aktierna i AC Finance AB, samt ett låneavtal för att stödja investeringar i miljövänliga lok. I samband med förvärvet ingår företaget även hyresavtal om att hyra nio lok från företaget under fem år.

Järnvägsspecialisten har ingått ett avtal om att förvärva 40 procent av aktierna i AC Finance AB för 400 000 kronor. Dessutom har de ingått ett låneavtal med de övriga ägarna i företaget om ägarlån upp till 50 miljoner kronor, varav företaget åtar sig att bidra med upp till 20 miljoner kronor.

Railcare har även investerat i 14 Effishunter 1000-lok för att möta marknadens ökade behov av miljövänliga alternativ. För att stödja dessa investeringar bidrar Railcare med ägarlån. Av dessa 14 lok omfattar hyresavtalet nio enheter som uppfyller Trafikverkets krav. Företaget har också ingått ett separat hyresavtal för dessa nio lok, vilket sträcker sig över fem år. För att genomföra transaktionen krävs godkännande från en extra bolagsstämma.

Enligt Mattias Remahl, vd och koncernchef på Railcare, är delägarskapet i AC Finance AB en strategisk investering som säkerställer tillgång till miljövänligare lok och ökar möjligheterna till nya uppdrag på en marknad där transportbehovet förväntas öka betydligt fram till 2040.