Hübner presenterar hållbara lösningar för järnvägsbranschen på Innotrans 2024

Hållbar tågdrift genom förbättrad aerodynamik. För att ytterligare förbättra energieffektiviteten i tågdriften presenterar Hübner sitt robusta FrontAdd System, som skyddar fordonets teknik mot yttre påfrestningar och samtidigt minskar luftmotståndet. Genom att minska luftmotståndet med cirka tre procent bidrar systemet till lägre energiförbrukning och driftkostnader. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: jotoya

På den internationella mässan för järnvägs- och transportteknik, Innotrans 2024, som hålls i Berlin den 24-27 september, kommer Hübner-gruppen att presentera sina senaste produkt- och systemlösningar för att göra tågtrafiken mer pålitlig, energisnål och hållbar. Med en tydlig inriktning på framtidens mobilitet visar företaget hur deras innovationer kan bidra till en effektivare och mer komfortabel kollektivtrafik.

– På Innotrans visar vi upp nyheter och lösningar som hjälper våra kunder att göra sina fordon och flottor mer hållbara och bekväma för resenärerna, både idag och i framtiden, säger Kai Mentel, vd för Hübner-gruppen och ansvarig för affärsområdet Mobility Rail.

Övergångssystem av återvunnet material

En av de stora nyheterna på mässan är Hübners övergångssystem, som används för att koppla samman tågvagnar på ett säkert och bekvämt sätt. För första gången har företaget börjat använda material som helt och hållet består av återvunnet nylon från gamla fiskenät, samt hållbara råvaror baserade på cellulosa eller viskos.

– Det här är en tydlig signal om vad vi vill åstadkomma nu och i framtiden. Vårt mål är att hjälpa våra kunder att minska sitt ekologiska fotavtryck genom våra produkter, tjänster och lösningar, säger Christopher Sames, vice vd för Global Sales Mobility Rail på Hübner-gruppen.

De nya övergångssystemen är också utformade för att förbättra komforten och säkerhetskänslan ombord, med hjälp av modern belysning och design. Dessutom har Hübner utvecklat ett förbättrat system för att öka tågens aerodynamik, vilket minskar energiförbrukningen.

Automatiska kopplingssystem för framtidens tåg

En annan höjdpunkt är Hübners AutoCouple System, som möjliggör fullautomatiserad koppling av övergångssystem i personvagnar. Med hjälp av denna teknik kan tågoperatörer snabbt och enkelt anpassa tågkapaciteten efter passagerarvolymer, vilket sparar både tid och kostnader. Systemet har även potential att integrera ström- och dataöverföring mellan vagnarna, vilket ytterligare ökar effektiviteten.

Framtidens fönsterteknik med holografiska displayer

Tillsammans med ZEISS Microoptics presenterar Hübner en ny holografisk displayteknik för fönster i tåg och bussar. Tekniken gör det möjligt att visa information direkt på fönsterrutorna, såsom ankomsttider och turistinformation, vilket förbättrar resenärsupplevelsen. Jämfört med traditionella tekniker, som OLED-skärmar, är denna lösning både kostnadseffektiv och energisnål.

Simulator för framtidens spårvagnar

Hübner-gruppen deltar också i utvecklingen av en simulator för framtidens spårvagnscockpit, i samarbete med GERSYS GmbH och andra partners. Simulatorn demonstrerar hur förare kan använda digitala verktyg för att få tidig varning om farliga situationer under körning. Besökare på Innotrans kan själva uppleva denna teknik vid IABG:s monter.

Nya innovationer för säkerhet vid dörrsystem

Hübner fortsätter också att utveckla sin SensIQ-produktfamilj, som sätter standarden för säkerhet vid dörrsystem i kollektivtrafiken. De nya modellerna i serien SensIQcontact ger ökat brandskydd och förbättrad säkerhet för passagerarna. Dessutom arbetar företaget på ett tekniskt uppgraderat system, SensIQsignal Pro, som med hjälp av nya ljuskällor ger tydligare signaler om dörrarnas status, vilket förlänger systemets livslängd.

Ecodesign för flexibla system

Hübner-gruppen breddar sitt produktutbud med flexibla ledsystem som kan anpassas efter kundens specifika behov. Företaget tillämpar ett modernt ecodesign-koncept, där upp till 98 procent av alla metallkomponenter kan återanvändas.

Digitala tjänster och livscykelhantering

Hübner fortsätter att utöka sitt digitala kundportal HUBLink, som gör det möjligt för operatörer att optimera drift och underhåll av sina fordonsflottor på ett ekonomiskt och ekologiskt sätt. HUBLink erbjuder interaktiva gränssnitt som ger detaljerad information om Hübners produkter och underlättar beslutsfattande kring livscykelkostnader.

– Vi utvecklar framtidssäkra komponenter och skräddarsydda system som stödjer våra kunder genom hela produktlivscykeln, säger Kai Mentel, vd för Hübner-gruppen.

Källa: Hübner Group